• +38 (096) 124 59 36
  • ihor.shevchuk@shevchuk-lawyers.org.ua

Оплата штрафів. Як, де і коли?



Автор: Ігор Шевчук

Видання в якому опубліковано: "Авізо Авто"

Дата підготовки матеріалу: 2012-02-26

Оплата штрафів. Як, де і коли?

Шевчук Ігор, юрист

Нормативна база:

  1. 1.     КУпАП

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X

         Вже досить давно, я спостерігаю за однією цікавою ситуацією. До мене часто звертаються люди з елементарними, як на мене, питаннями. «Як отримати водійське посвідчення», «як зареєструвати транспортний засіб» тощо. Потім я збагнув. Люди, особливо більш старшого віку, відчувають дефіцит інформацію щодо механізмів роботи різноманітних державних структур. Та й Інтернетом користуються лише 45% українців. Тому, наша сьогоднішня тема статті обрана не просто так. Сьогодні ми поговоримо про процедуру оплати штрафів. Можливо, дана тема викликає у вас здивування, але я хочу вас запевнити, що й такі питання часто виникають.

         Стаття 307 КУпАП встановлює наступне. Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування такої постанови - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення. Із цим розділом статті треба бути дуже обережним, адже наступною статтею Кодексу передбачено, що у разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 цього Кодексу(читай – 15 діб), постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу  за  вчинення  адміністративного  правопорушення  з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу. Що це означає? Це означає, що вам необхідно не проґавити вищезазначений строк, адже суму вашого штрафу буде збільшено. Такий собі штраф за несплачений штраф. Вибачайте за тавтологію.

Йдемо далі. Як сплатити штраф? Кодекс нам каже, що штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України.

Виходячи з цього у нас є лише два варіанти оплати штрафу.

Варіант 1. Оберіть будь-яку банківську установу. Оплатіть штраф, а копію квитанції про сплату відвезіть до підрозділу ДАІ за місцем проживання.

Варіант 2. Знайдіть банківську установу, що співпрацює в електронній системі оплати штрафів. У такому випадку вам не потрібно відвозити підтвердження про оплату штрафу особисто. Воно надійде до підрозділу ДАІ автоматично через 1-3 доби.

 Примітка.

Обов`язково проконтролюйте, щоб інформація, яку касир заноситиме при оформленні платежу була ідентичною з тією, що міститься у постанові. Особливо це стосується таких відомостей, як:

- серія постанови

- номер постанови

- дата винесення постанови

- прізвище, ім’я, по батькові

- адреса

- сума сплаченого штрафу 

Переглядів: 3111

Оплата штрафів. Як, де і коли?


Маєте коментар? Напишіть мені!

Вас може зацікавити:
Керівнику на замітку: «Лізингове КАСКО» для підприємств. Чому слід бути уважним.

Нормативна база: ЦКУ Цивільний кодекс України від 16.01.2003 року №435-IV в редакції від 24.07.2014 року; Закон «Про страхування» Закон України «Про ...
Коментар щодо змін до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

            Після того, як нотаріуси України отримали розширені повноваження, значимість якісного та прозорого законодавства у цій галузі значно зросла, що, у свою чер...
Як здавати авто в оренду? Які необхідні документи?

Як здавати авто в оренду? Які необхідні документи? Гліб Норов, юрист Ігор Шевчук, юрист Нормативна база: 1.     Цивільний кодекс України вiд 16.01....
...